A diagnózist követően

Tudjuk. Megrázó.

Most azonban nagy szükség van rátok, szülőkre. A kórházi, körülbelül két hetes benntartózkodás alatt megkapjátok az edukációs felkészítést, megismeritek a kezelőorvosotokat. Ez idő alatt meg fogjátok tanulni a diabétesz kezelésével járó tudnivalókat. Ezen az oldalon további információkat szerezhettek, megismerhetitek a diabéteszes gyermeket nevelő családokhoz történő kapcsolódási lehetőségeket.

A legelső felmerülő kérdések

az 1-es típusú diabétesz diagnózisa esetén

Nem Ti tehettek róla, nem rontottatok el semmit. Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun folyamat, pontos kiváltó oka még nem ismert.

Nem vagytok felelőtlenek. Aki nem találkozott még diabétesszel, nincs ismerete róla, annak igen nehéz értelmezni a jeleket.

Rajtatok kívül még sok család került ebbe a helyzetbe. A gyakorlati tapasztalatok alapján a szülők hamar belejönnek a feladatokba, még ha az elején átláthatatlan is az előttetek álló időszak. A kórházban is kaptok felkészítést, de fordulhattok segítségért, mentorálásért a gyermekdiabétesz területén tevékenykedő civil szervezetkhez is, beléphettek önsegítő szülői csoportokba a közösségi médiában (hidd el, roppant hasznos). Menni fog!

Nem kell feladnod a munkahelyedet. A kezdeti időszakban, amíg belejöttök a feladatokba, javasolt a rugalmasságot biztosító távmunka, vagy részmunkaidős munkavégzés, amennyiben ezt a munkáltató támogatja. Ez az időszak pár hónapot ölelhet fel, természetesen függ az egyéni lehetőségektől. Az állam részéről is számíthatsz segítségre, mivel tartós beteg gyermeket nevelsz. Az 1-es típusú diabétesz kezeléséhez szükséges és javasolt eszközök beszerzésére is támogatások állnak rendelkezésetekre.

Hogyan beszélj

a friss diagnózisról gyermekeddel?

A diabétesz diagnózisának feldolgozásához ad útmutatót, tanácsokat  a MentaPRO Alapítvány kurátora, Szászné Bedő Ágnes a diabetes.hu oldalán.

További, megküzdéssel, lelki segítségnyújtással kapcsolatos tartalmak

Hogyan értesd meg

gyermekeddel, hogy mi az 1-es típusú diabétesz és kezelése?

Segítségetekre lehet Molka a szénhidrát, Zuzu, az inzulin és jó barátaik meséi!

Az 1-es típusú diabétesz

kezelésének alappillérei

Tájékozódj!

Már a kórházi időszak alatt rengeteg ismeretet tudsz önállóan is megszerezni! Olvass tovább az alábbi témakörökben!

Informáld a környezetedet!

A diagnózis közvetve az egész környezeteteket érinti. Adj nekik is információkat!

Kisgyermekeknek

1-es típusú diabétesszel érintett kisgyermekednek keresel életkoruknak megfelelő edukációs anyagot?

Tinédzsereknek

Kamaszkorban lévő, 1-es típusú diabétesszel érintett gyermekednek szóló anyagokat, programlehetőségeket keresel?

Mozgás és diabétesz

A fizikai aktivitás kiemelt fontossággal bír az 1-es típusú diabétesszel élőknél.

A mozgásos, vagy rendszeres sporttevékenységet folytatni tudjátok, melynek biztonságos kezeléséhez számos útmutató, tanács, ajánlás áll rendelkezésetekre a civil szervezetek közösségi és weboldalain.

A hazai legnagyobb, diabétesszel érintettek egyesülete, a

rendszeres tevékenységekkel, edukációval segíti a családokat.

Csatlakozzatok Ti is!