Kedves Látogató!

Köszönjük, hogy érdeklődsz az 1-es típusú diabétesszel kapcsolatos tudnivalók iránt!

Az 1-es típusú diabétesszel érintett csecsemők és kisgyermekek száma évről-évre egyre emelkedik, ezért egyre több érintett gyermekkel találkozhatsz a mindennapokban.

Az 1-es típusú diabétesz kezelhető, az érintett gyermekek ugyanúgy járnak közösségbe, mint egészséges társaik, de a kisgyermekek még a felnőttek segítségére szorulhatnak a mindennapokban, melyhez az alapismeretek szükségesek lehetnek.

Ha az alapvető tudnivalókat megismered, hozzájárulsz, hogy gyermekeink biztonságos, boldog, teljes gyermekkort élhessenek meg társaik körében, a közösség teljes értékű tagjaként!

Felnövő gyermekeink lehet, hogy éppen a Te kollégáid, barátaid vagy ismerőseid lesznek. Ha az alapismeretekkel tisztában vagy, máris sokat tettél az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekekért és családjukért! Köszönjük, hogy többet szeretnél tudni a diabéteszről!

A diabétesznek, azaz a cukorbetegségnek több típusa van!

Kialakulásuk oka, kezelésük eltérő lehet, ezért nagyon fontos, hogy ismerd – a leggyakoribb, azaz az 1-es és a 2-es típusok közötti – alapvető eltéréseket, jellemzőket!

A diabétesz nemzetközi jelzése a kék karika.

Mivel a típusok és kezelésük között vannak lényeges különbségek is, ezért az érintettek gyakran jelzik – például egy tetoválás formájában (jellemzően a csuklón). Ebben a körben általában feltüntetésre kerül a fennálló diabéteszük típusa is!

A diabéteszről és típusairól

Ha szeretnél a diabéteszről és annak típusairól többet tudni

A gyermekkorban diagnosztizált diabétesz jellemzően az 1-es típusú!

A diabétesz más típusa is előfordulhat gyermekeknél, de leggyakrabban az 1-es típust diagnosztizálják ebben az életkorban.

Milyen főbb különbségek vannak a diabétesz 1-es és 2-es típusa között?

Van különbség! A cukorbetegségről talán már mindenki hallott, azonban arról már kevesebben tudnak, hogy a diabétesznek több típusa van, melyek jellemzői eltérnek egymástól.  A köztudatban a legelterjedtebb, 2-es típusú diabéteszről vannak általános információink, azonban a gyermekkorra jellemző 1-es típusú diabétesznek vannak attól eltérő, egyéb ismérvei! Nézd meg a MentaPRO Alapítvány animációs kisfilmjét, hogy a leggyakoribb tévhitekkel Te is tisztában légy!

Ismerd meg a kisfilmből!

  • A diabétesz kialakulásának okairól a típusok szerint
  • Milyen életkorra jellemző a különböző típusok kialakulása?
  • Súlyos betegség-e, ha az inzulint pótolni kell?
  • A szövődményekkel kapcsolatos tévhitekről

  • A cukros ételek fogyasztásáról
  • Sportolhatnak a cukorbetegek anélkül, hogy rosszullétet okozna a mozgás?

„Az 1-es típusú diabétesz bárkit érinthet. Figyeljünk oda a jelekre. Segítsük egymást!”

Az 1-es típusú diabétesz nem csak gyermekeket érint!

Alapvető tudnivalók

A gyermekkori 1-es típusú diabéteszről

Az egészséges környezet leggyakoribb kérdései

az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekekkel kapcsolatban

Ha megnézted a Mentapro Alapítvány animációs kisfilmjét, már több, az egészséges környezetben általában felmerülő kérdésre is választ kaptál a diabétesz 1-es és 2-es típusának különbségeivel kapcsolatban!

Nem, az 1-es típusú diabétesz nem a túl sok édességtől alakul ki. Az 1-es típusú diabétesz autoimmun folyamat, pontos kiváltó oka jelenleg még nem ismert.

A cukorbetegségnek, azaz a diabétesznek több típusa is van, kezelésük eltérhet. Az 1-es típusú diabétesz esetén a szervezet inzulintermelése autoimmun folyamat következtében leáll, az inzulin kívülről, bőrön keresztül történő pótlása szükséges.

Az 1-es típusú diabétesz a tudomány jelenlegi állása szerint élethosszig tart.

A vércukorszint külső és belső hatások következtében folyamatosan változik. Az egészséges szervezet esetében az önszabályozás működik. Az 1-es típusú diabétesz esetén, mivel az inzulin pótlása kívülről történik, a vércukorszint folyamatos önellenőrzése és szükség esetén a kezelés korrigálása szükséges. A vércukorszint soha „nem áll be” önmagától.

Igen! A diabétesz bármely életkorban kialakulhat. A gyermekkorban diagnosztizált diabétesz jellemzően 1-es típusú. Fontos ismerni a típusok közötti különbségeket!

A kórosan alacsony, vagy  (kezelt betegeknél jóval ritkábban) a kórosan magas vércukorszint rosszulléttel járhat, mely gyorsan kezelhető.

Az 1-es típusú diabétesz leggyakoribb tünetei közé a jó étvágy melletti fogyás, a bőséges folyadékbevitel és gyakori vizelés tartozik.

Az ételek/italok többsége szénhidrátot tartalmaz. A szénhidrát megemeli a vércukorszintet, függetlenül attól, hogy volt-e benne finomított cukor, avagy sem. Ezt ellensúlyozzuk az inzulin kívülről történő beadásával étkezés esetén.

„1-es típusú diabétesz. Olyan mintha az életünk minden pillanatában egy lufit próbálnánk a levegőben tartani. A cukorbetegség egy kihívás, amellyel minden egyes nap szembe kell néznünk.”

Milyen az élet diabétesszel?

Ez állandó figyelmet igénylő feladat, itt nincs lazítás.

Ezt igen szemléletesen a Medtronic Diabétesz által indított KÉK LUFI KAMPÁNY fejezi ki, melyhez kisfilmekkel civil szervezetek és magánszemélyek is csatlakoztak.

Járhat rosszulléttel az 1-es típusú diabétesz?

Ha idáig eljutottál, már sok információt szereztél az 1-es típusú diabéteszről! Most már azt is tudod, hogy a  vércukorszint normál tartományban tartásához az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek esetében (is) szükséges a folyamatos önellenőrzés és szükség esetén a korrigálás. Előfordulhat azonban, hogy a nem megfelelő vércukorszint rosszulléttel jár. Ez azonban gyorsan és hatékonyan kezelhető!

ROSSZULLÉT ESETÉN

miben segíthetsz?

A diabétesz járhat rosszulléttel jellemzően a túl alacsony és esetleg az extrém magas vércukorszint esetén is (ez utóbbi kezelt diabétesz esetén csak nagyon ritkán, szórványosan) . Ez időtől-helytől-kortól függetlenül, a diabétesszel élő hibáján kívül előfordulhat. Szerencsére lehet rajta segíteni, az alapvető információk birtokában bárki hatékonyan segíthet szükség esetén!

Köszönjük ha figyelsz gyermekeinkre!

A túl alacsony, vagy (kezelt diabétesszel élőknél jóval ritkábban) túl magas vércukorszint rosszullétet okozhat!

Főleg a kamaszkorban lévő, már önállóan közlekedő, saját útjaikat önállóan próbálgató fiatalok esetén nagyobb annak a veszélye, hogy amikor egyedül vannak, például az utcán – a vércukorszint nem megfelelő tartománya miatt – rosszul lesznek. A tünetek könnyen összekeverhetőek például az ittassággal, ezért hajlamosak lehetünk rá, hogy fejünket csóválva továbbsiessünk. Pedig ilyenkor nagy bajt előzhet meg egy segítőkész járókelő! Az alábbi cikkben egy megtörtént példát olvashattok.

Ne ítélj elsőre! Az 1-es típusú diabétesszel élők önhibájukon kívül is kerülhetnek olyan helyzetbe, ami segítséget igényel. A kórosan alacsony vércukorszint és a túlzott alkoholfogyasztás tünetei könnyen összekeverhetőek…

Forrás: Sportos Cukorbetegek Egyesülete/Youtube

Szeretnél többet tudni a gyermekkori 1-es típusú diabétesz tüneteiről?

Szeretnél segíteni? A társadalmi célú kisfilmek megosztásával máris sokat tehetsz az 1-es típusú diabétesszel érintett családokért!

Segítő szándékodat adományozás útján megteheted.