Pedagógus továbbképzés

1-es típusú diabétesszel élő óvodások és iskolások ellátását támogató pedagógustovábbképzések

Továbbképzések, edukációs előadások nevelési/oktatási intézményben dolgozóknak

 • Hazánkban évente mintegy 300 frissen diagnosztizált gyermeket érint az 1-es típusú diabétesz. A betegség kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, ám helyes terápiával teljes életük lehet az érintetteknek. Vendég: Dr. Tóth-Heyn Péter, az I. Számú Gyermekgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese. Műsorvezető: Rácz Zsuzsanna, Nehéz Attila”

  Forrás: Youtube 2019/ECHO TV

A nemzeti köznevelési törvény

2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről

62§ – Az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek nevelési/oktatási intézményben történő speciális ellátásáról és a gyermek ellátását végző pedagógus, vagy nevelési-oktatási munkát közvetlenül segítő hivatal által szervezett szakmai továbbképzéséről

Pedagógus
továbbképzések az Oktatási Hivatal szervezésében

1-es típusú diabéteszes óvodások és iskolások támogatására az Oktatási Hivatal szervezésében

 • Az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjaik életkörülményeinek további javításáról szóló 1144/2021. (III. 29.) Korm. határozat alapján az Oktatási Hivatal biztosítja a szakmai továbbképzési lehetőséget a pedagógus vagy a legalább érettségi végzettséggel rendelkező, nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott személyek számára, amelynek elvégzését követően az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek óvodákban, iskolákban történő támogatása biztosítható.

  A szakmai továbbképzés két tartalmi egységből – egy elméleti és egy gyakorlati modulból – áll, melynek során a résztvevők elméleti áttekintést kapnak a diabéteszről, a dietetikáról, illetve a gyakorlati képzés során megismerkednek a kapcsolódó használati eszközökkel valamint azok helyes, biztonságos alkalmazásával.

  Forrás: Oktatási Hivatal https://www.oktatas.hu/kozneveles/aktualis_tanev_esemenyei/pedagogustovabbkepzes_diabetesz/
 • Hogyan kell vércukrot mérni, melyek a rosszullét jelei egy cukorbeteg gyereknél, hogyan adják be az inzulint: ilyen és ehhez hasonló gyakorlati tudást kapnak a DiabMentor továbbképzésen azok a pedagógusok, akik segítik az óvodákban és az iskolákban az érintett gyerekeket tavaly ősz óta. Az Oktatási Hivatal felkérésére az Egy Csepp Figyelem Alapítvány szakemberei állították össze az elméleti és a gyakorlati tananyagot, és készítik fel a pedagógusokat a DiabMentor állomásain.

  Forrás: Egy Csepp Figyelem Alapítvány https://egycseppfigyelem.hu/tobbezer-pedagogus-valt-diabmentorra/

Civil szervezetek kínálatában

1-es típusú diabétesszel élő óvodások és iskolások ellátását támogató pedagógus továbbképzések, előadások

Szurikáta diabétesz tanoda

Cukorbeteg gyerekek közösségi fogadását segítő pedagógusképzés

 • A Bókay Gyermekklinika Diabetes osztályának szakembereivel közösen tartott gyakorlati szemléletű, ingyenes pedagógusképzés a cukorbeteg gyermekek óvodai és iskolai fogadására, ellátására készít fel.

  Forrás: https://szurikataalapitvany.hu/diabetesz-tanoda/

educsepp.hu

prezentáció

 • Az itt hozzáférhetővé tett információkkal, háttéranyagokkal az Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja, hogy az 1-es típusú diabéteszről szerzett eddigi ismereteit kiegészíthesse, felfrissíthesse.

  Forrás: Egy Csepp Figyelem Alapítvány/https://educsepp.hu/pedadogusoknak/

A cukorbetegségről

prezentáció

 • A KiDS oktatási anyag fontos tudnivalókat tartalmaz a cukorbetegség kezeléséről, gondozásáról és megelőzéséről. A Nemzetközi Diabetes Szövetség hozta létre, melyet a világ számos országa vett át. A képzési anyagot a kezdeményezés mellett elkötelezett Sanofi felkérésére az Egy Csepp Figyelem Alapítvány valósítja meg Magyarországon. …

  Forrás: Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2022/Youtube
2023-08-25T11:08:59+02:00
Go to Top