Alapvető tudnivalók

az 1-es típusú diabéteszről

A gyermekkori 1-es típusú diabétesz oka, leggyakoribb tünetei, a diabétesz kezelése és mindennapjainak feladatai.

A cukorbetegség, azaz a diabétesz bármely életkorban kialakulhat, bárkit érinthet.

A diabétesz nemzetközi jelzése a kék karika. A jelzés előfordulhat az érintettek ruházatán, tetoválás formájában, vagy akár a személyes okmányai között. A diabétesznek több típusa van, mivel kezelésük eltérő, ezért az érintettek a pontos típust egyre gyakrabban jelölik a kék karika belsejében. A kék karika felismerése akár életet menthet!

A diabétesznek több típusa van

A diabétesz során a szervezet vércukorszintje extrém magassá válik. A diabétesznek azonban több típusa van, melyek kezelése eltérő.

A gyermekkorban diagnosztizált diabétesz jellemzően az 1-es típusú

A gyermekkorban diagnosztizált diabétesz jellemzően 1-es típusú. A szervezet inzulintermelése autoimmun folyamat eredményeként leáll.

Az 1-es típusú diabétesz tünetei

  • Bőséges folyadékbevitel
  • Gyakori vizelés
  • Jó étvágy melletti fogyás

Az 1-es típusú diabétesz kezelése

A fejlődéshez szükséges egészséges étkezés mellett az inzulin pótlása és rendszeres testmozgás-.

A fentiek célja a vércukorszint megfelelő tartományban tartása az egészséges, szövődménymentes élethez.

Étkezés

Az egészséges táplálkozás irányelveit követő étrend. Kerülendő a gyors vércukor emelkedést eredményező alapanyag.

Az adott étkezés szénhidrát-mennyiségét ismerni kell, mert az étkezéshez beadott inzulin a szénhidrát vércukor-emelő hatását hivatott ellensúlyozni, hogy a vércukorszint normál tartományban maradjon.

Inzulinpótlás

Mivel a szervezet nem termel inzulint, ezért az inzulin pótlása bőrön keresztül történik injekciós tollal (pennel) vagy inzulinpumpával.

Mozgás

Az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek megfelelő fejlődéséhez szükséges a rendszeres mozgás, ami a vércukorszint ellenőrzése mellett biztonságosan végezhető.

A vércukorszint

Az 1-es típusú diabétesz esetén a vércukorszint megfelelő tartományban tartása a nap 24 órájában figyelmet, szükség esetén közbeavatkozást igényel. A kórosan alacsony és (kezelt diabétesszel élőknél jóval ritkábban) a kórosan magas vércukorszint rosszulléttel járhat. A korrekció/közbeavatkozás az alacsony vércukorszinttel járó rosszullétet általában 10-15 percen belül megszünteti.

Vércukorszint ellenőrzése

A vércukorszint ellenőrzése ujjbegyből vett vérminta segítségével történik. A vércukorszint irányának (emelkedés/csökkenés)követése ún. szenzor segítségével valósul meg. A szenzor folyamatosan mutatja az általa mért értékeket, melyeket a szülő saját telefonján követni tud.

Rosszullét

A túl alacsony, azaz 3,9 mmol/l alatti vércukorszintet gyorsan felszívódó szénhidráttartalmú itallal/étellel, a túl magas, azaz 15 mmol/l feletti vércukorszintet sok vízzel, illetve esetlegesen plusz inzulin beadásával történik.

ROSSZULLÉT ESETÉN

miben segíthetsz?

A diabétesz járhat rosszulléttel jellemzően a túl alacsony, de (kezelt diabétesz esetén csak ritkán, szórványosan) esetleg az extrém magas vércukorszint esetén is. Ez időtől-helytől-kortól függetlenül, a diabétesszel élő hibáján kívül előfordulhat. Szerencsére lehet rajta segíteni, az alapvető információk birtokában bárki hatékonyan segíthet szükség esetén!